Bloembollen die in het voorjaar bloeien zet je best nu. Het is geen moeilijk werkje en het kan echt overal.
Je hebt enkel gezonde bollen nodig om te planten en een schopje of bollensteker. In onze tuinwinkel vind je hiervoor verschillende opties.
Gezonde bollen herken je aan hun volle vorm en je kan ze net niet indrukken zonder dat er droge stukjes afbreken. Ze bevatten veel energie en zitten vol groeikracht.
We vroegen aan Robin, onze medewerker van de buitenplanten, waarom het ideaal is om in het najaar bloembollen te planten.
"De grond buiten is nu nog vrij warm. De hitte van de zomer zit namelijk nog opgeslagen in de aarde. Na het planten zullen de bollen water opnemen en geleidelijk doorwortelen voor ze in winterrust gaan. Als het dan na de winter terug warmer wordt, zal je de eerste scheuten zien verschijnen.
Na een donkere winter met korte dagen is het steeds fijn om in het vroege voorjaar de bollen te zien uitschieten. Ik word er steeds vrolijk van als ik de auto uitstap na een drukke werkdag. "
Welke bloembollen mogen zeker niet in je selectie ontbreken volgens Robin? Wat zijn de musthaves?
"Zowel in mijn voortuin als bij de buren staan er verschillende Allium-soorten. Zowel de variëteiten "Purple Sensation" en Globemaster" groeien er goed. De planten zijn gemakkelijk te gebruiken om perkjes op te vrolijken. Kale perkjes of borders zullen al vroeg in het voorjaar veel kleur hebben. De bijen en eerste vlinders van het jaar zijn steeds blij en profiteren hier zeker van.
Alliums zijn ook fantastisch te gebruiken na de bloei. Wanneer de planten uitgebloeid zijn kan je de bloemtakken laten drogen en gebruiken in een vaas in huis. Een prachtig stukje decoratie uit je eigen tuin! Zalig, toch?
En uiteraard kan je voor het voorjaar niet zonder de krokus. In een saai stukje gazon kan je ook enkele tientallen bollen van de krokus kwijt. Probeer het uit en je bent vast tevreden met het resultaat!"
Daarnaast geven we graag nog volgende tips mee:
- Spreid de bloei voor een extra lange lente
Iedereen kent narcissen, tulpen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacinten, maar er zijn nog zo veel meer mooie soorten. Wat dacht je van de minder bekende verwilderingsbollen, zoals sterhyacint (Scilla) en de knolletjes van de hondstand (Erythronium) die lelie-achtige bloempjes krijgen. Er zijn heel vroeg bloeiende soorten, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en krokusjes, maar ook later bloeiende soorten, zoals een groot aantal tulpen. Mix de zeer vroege bloeiers met de later bloeiende soorten, dan geniet je nog langer van een fleurige lente.
- Tulpen en narcissen in pot
Van tulpen en narcissen heb je nooit genoeg; in huis, in de tuin en in potten op het terras of balkon.
- Maak een mix van grote tulpen en kleine (botanische) tulpjes met behulp van de lasagnemethode: plant grote bollen onderin de pot en stop kleine bollen in een laag van zo'n vijf centimeter onder de potrand.
- Zorg voor goede drainage, want de bollen houden niet van nattigheid en kunnen dan gaan rotten. Neem dus een pot met een gat of gaten in de bodem en leg onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels.
- Laat de bollen elkaar niet raken.
- Plant de tulpenbollen met de platte kant naar de rand van de pot toe, want aan die kant vormt de tulp het buitenste en grootste blad. Dan oogt je tulpenpot straks mooi vol en groen.
- Bloembollen die wel van wat nattigheid houden
De meeste voorjaarsbollen geven, zeker in de winter, een voorkeur aan relatief droge (pot)grond. Als ze constant in vochtige (pot)grond zitten, gaan ze rotten. Er zijn een paar uitzonderingen van bollen die een beetje vochtige grond juist wel waarderen. Zoals het mooie lenteklokje (Leucojum), dat lijkt op een uit de kluiten gewassen sneeuwklokje en de kievitsbloem (Fritillaria meleagris) die in het voorjaar lieflijke purperen of witte klokjes met een blokjespatroon krijgt. In de volle grond kan dit bolletje zich behoorlijk uitbreiden, ofwel verwilderen. Mooi in combinatie met bosanemonen en hondstand (Erythronium).
- Let op de standplaats
De meeste bloembollen houden van een zonnige plek waar ze rijk zullen bloeien. Er zijn ook soorten die juist gedijen in schaduw of halfschaduw, zoals boshyacinten, cyclamen, winterakoniet en de eerder genoemde kievitsbloem en hondstand. Kijk voor meer informatie op het etiket van het zakje bollen of vraag één van onze kundige medewerkers in het tuincentrum om advies.
Gaan jullie ook aan de slag met onze tips? Zo kan je vast en zeker in het voorjaar genieten van een kleurrijke tuin!