Ben jij ook zo verzot op een natuurlijke en wild ogende tuin met veel grassen en kleurrijke bloemen? Lees dan zeker verder en ontdek alle tips & tricks voor een weelderige prairietuin. Wist je trouwens dat prairietuinen of – borders vaak sterk zelfredzaam zijn en goed bestand zijn tegen droogte? Ideaal met die warme, droge zomers waar we steeds vaker mee geconfronteerd worden. Kleurenpracht en klimaatproof?! Wij zijn alvast fan!
Wat is een prairietuin?
De prairietuin is een trend die overgewaaid is uit Amerika. Je kan het een beetje vergelijken met een bloemenweide die grotendeels bestaat uit een uitgebreide mix van siergrassen en planten. Prairieplanten zijn overigens heel sterke planten die zeer gemakkelijk zijn in onderhoud. Een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde prairietuin: zon! Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Zorg er dus voor dat je prarietuin of – border minstens 6u zon krijgt.
De voordelen van een prairietuin
- Het is een gemakkelijke en natuurlijke vorm van tuinieren
- Het vraagt zeer weinig onderhoud
- Je hebt van juni tot oktober kleur in je tuin.
- Je prairietuin blijft alle seizoenen mooi.
- Het bestaat uit zeer zelfredzame en ijzersterke planten die tegen een stootje kunnen
- Je moet veel minder water geven wat een mooie besparing oplevert.
- Het trekt enorm veel vlinders, bijen en andere insecten aan.
Wat maakt een prairietuin klimaatbestendig?
Prairieplanten en grassen moeten vechten om behoud van hun plaats en gaan met elkaar een evenwicht aan. Dit maakt dat ze heel diep wortelen en zelf op zoek gaan naar water en voedingsstoffen om goed te overleven met als gevolg dat ze heel goed tegen de droogte kunnen. Naast verschillende grassoorten en prairieplanten die goed in vochtige en natte omstandigheden gedijen zijn er ook veel droogteminnende prairieplanten beschikbaar. Ideaal in ons veranderende klimaat. Dat maakt een prairietuin zo duurzaam.
Hoe begin je eraan?
Een prairietuin aanleggen is helemaal niet zo moeilijk.
- Kies een zonnige plek in je tuin
- Steek de oude grasmat af en verwijder alle wortels van woekerend onkruid.
- Bouw je border of tuin op van laag naar hoog, maar durf ook hier en daar wat spelen met wat hoge en lage groepen ertussen. Dat maakt het net natuurlijk en speels.
- Plant de prairieplanten dichter bij elkaar dan voor normaal tuingebruik.
- Leg mulch tussen de planten. Kies voor pijnboomschors, schelpjes of lavakorrels. Dit gaat de groei van onkruid tegen en ze voorkomen verdamping zodat de planten een langere periode zonder water kunnen.
- De eerste 2 à 3 jaar kan je nog wat te maken krijgen met wat woekerend onkruid. Het wieden zal minderen naarmate de tuin ouder wordt en de planten steeds dichter tegen elkaar komen.
- Hoewel deze planten echte plantrekkers zijn, mag je ze gerust verwennen met een goede meststof voor een nog mooiere bloei.
Musthaves voor jouw prairietuin
- Panicum Virgatum (vingergras): een sterke klimmer tot een 1m met heldergroene aren die mooi verkleuren in de herfst.
- Stipa Tenuissima (Vedergras): een prachtige grassoort met groene smalle aren. Zeer decoratief en blijft ook in de winter mooi om naar te kijken. Hoogte varieert tussen een 40 à 50 cm.Door de wind gaat het gras ‘golven’
- Verbena Bonariensis (ijzerhard): een langbloeiende plant die tot wel 1m50 hoog kunnen worden. Ze hebben trosvormige lila-achtige bloemen die kunnen bloemen tot de herfst en zaaien gemakkelijk uit.
- Agastache (drop-of anijsplant): bloeit van juli tot september met sterk geurende lila kleurige bloemaren. Vlinders en bijen zijn verzot op deze plant.
- Echinacea (rode zonnehoed): Bloeit van juli tot september met roze of witte bloemen.
Dit is maar een greep uit het aanbod. Want geloof ons, de keuze is reuze! Spreek zeker één van onze collega’s aan en we helpen je graag op weg.
Op naar een bloeiende tuin waar je het hele jaar geniet van hebt!