Eten uit eigen tuin, het klinkt heerlijk!
Je eigen tomaatjes plukken, verse kruiden telen en heerlijk zomerfruit oogsten, zalig toch? Maar voel je je momenteel eerder een groentje in de moestuin?
Geen nood, met onze tips & tricks loodsen we je er zo door. In no time shinen de pompoenen en tomaten in jouw tuin, klaar om heerlijk verorberd te worden.
1. Start klein
Je hebt absoluut geen grote tuin nodig om te starten met een eigen moestuin. 1 of 2 vierkante meter is al een goed begin. Je kan zelfs perfect kweken en telen in grote potten of verticaal moestuinieren. Heb je bijvoorbeeld enkel een terras? Kweek dan gerust je eigen tomaten in potten. Snij-en pluksla, tuinkers en radijzen kan je zelfs gewoon in een smalle bloembak op de vensterbank zaaien. Laat je creativiteit de vrije loop. Belangrijk is wel dat de plek die je uitkiest ongeveer een 6u per dag zon krijgt. Want wie succesvol groenten en fruit wil kweken, heeft zon nodig. Verstop je moestuin ook vooral niet: hoe dichter bij de keuken, hoe je sneller je wat oogst en wat nieuws bij plant.
2. Eenvoud loont
Start met groenten die makkelijk groeien en die je zelf verrukkelijk vindt. Beperk je het eerste jaar tot een 5 á 10 verschillende soorten. Dat houdt het behapbaar. De makkelijkste groenten om mee te starten zijn sla, spinazie, radijzen, boontjes, snijbiet en rode biet. Wat meer ruimte ter beschikking? Durf het aan en plant pompoenen en courgettes. Instant weelderigheid in je tuin!
3. Goede basisuitrusting
Je hebt absoluut niet veel nodig om efficiënt te werken in je eigen moestuin. Met deze 8 essentials ben je al een heel eind op weg:
• Spade
• Schoffel
• Hark
• Plantenspuit
• Snoeischaar
• Klein schopje, harkje
• Gieter met sproeikop
• Kweekbakken of kweekpotten
Ook handig: een schuimmatje om je knieën te beschermen, tuinhandschoenen en een paar goeie laarzen. Spring zeker eens bij ons binnen en we helpen je met alle plezier verder zodat je goed kan starten.
4. Kruiden en bloemen? Tuurlijk!
Basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, peterselie en bieslook zijn heerlijke kruiden om te telen en bovendien ook zo weelderig mooi in je tuin. Om nog maar te zwijgen over de fantastische geuren die ze verspreiden in je tuin en kookpot. Let wel op met mediterrane kruiden zoals salie, tijm, oregano en rozemarijn. Deze hebben meer plaats nodig dus zet ze liever niet tussen je andere groenten.
Plant gerust Oost-indische kers, goudsbloem, stinkertjes en zonnebloemen tussen je groenten. Ze trekken hommels, vlinders en bijen aan die je groeten bevruchten en voegen een vleug kleur toe aan je moestuin.
5. Geef voldoende voeding
Bemest je moestuin op gezette tijden. Gebruik hiervoor best potgrond en meststoffen geschikt voor de bio moestuin. Start je met een moestuinbak of vierkante metermoestuin? Leg onderaan een laag hydrokorrels, dan loopt het water zeker goed weg.
6. Geef droogte geen kans
Goed groeien, betekent goed water geven. Zeker bij jonge plantjes mag je best gul zijn met water. Maar wist je dat de beste remedie tegen droogte gek genoeg niet water geven is, maar mulchen? Voor wie het nu hoort donderen in Keulen – mulchen is het bedekken van de lege plekken rond je planten met een laag natuurlijk materiaal. Mulch houdt het vocht beter vast voor je planten, weert onkruid en is een absolute bodemverbeteraar. Je kan compost, bladaarde of grasmaaisel gebruiken als mulch.
7. Pak problemen op een natuurlijke manier aan
Een biodiverse tuin houdt zichzelf in evenwicht. Zo verlossen lieveheersbeestjes, gaasvliegjes en oorwurmen je planten van bladluizen bijvoorbeeld. Komt er toch een vervelend blad- of wolluisje de moestuinhoek ompiepen, behandel dit dan ook op een natuurlijke manier. Zet nuttige insecten en aaltjes in bijvoorbeeld om je moestuin te verlossen van schadelijke insecten. Of werk met natuurlijke afweermiddelen of feromonen. Spreek zeker een van onze collega’s aan en we maken je graag wegwijs in het natuurlijke bestrijdingsgamma van DCM genaamd Naturapy. En geniet zo op de meest pure, natuurlijke wijze van jouw favoriete fruit en groenten!