De feestdagen komen eraan, niets mooier dan een prachtige kerstroos in huis! Maar hoewel dit een van de meest verkochte kamerplanten ter wereld is, vinden veel mensen haar een moeilijke gast. Want bij een verkeerde behandeling laat de plant onmiddellijk al haar bladeren vallen. Eens je weet waar je bij de verzorging op moet letten, kan je echter lang van je kerstster genieten. We geven je dan ook graag enkele tips mee!
Beschermen tegen koude en tocht
Als een kerstster haar bladeren laat vallen, is dat meestal te wijten aan koude en tocht. De uit Mexico afkomstige plant heeft daar namelijk een hekel aan. De kerstster heeft graag een warm, licht en tochtvrij plekje zonder direct zonlicht, bij een temperatuur van 15 tot 22 graden. Kerstrozen die bij de deur of buiten staan, hebben meteen al een kleinere overlevingskans dan de rozen die er warmpjes bijstaan. Ook van de winkel op weg naar huis moet de plant worden beschermd tegen koude en tocht. Wikkel haar dus goed in papier en neem haar zo snel mogelijk mee naar huis.
Water geven: niet te veel, maar ook niet te weinig
Kerststerren doen het uitstekend als je ze regelmatig voorzichtig wat lauw water geeft. Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest. Let daarom altijd goed op de vochtigheidsgraad van de wortels: te nat is ongezond. Plantenvoeding is tijdens de bloeitijd niet nodig. Is de plant uitgebloeid, dan volstaat het om eenmaal per maand wat kamerplantenvoeding bij het gietwater te doen.
De plant opnieuw aan de bloei krijgen
Kerststerren zijn vaste planten. In de natuur groeien ze uit tot indrukwekkende struiken die wel vier meter hoog kunnen worden. Na de bloei vallen de kleurige schutbladen af en verandert de kerstster in een weelderige bladplant. Om ervoor te zorgen dat de kerstster weer stipt rond de feestdagen haar kleurige schutbladen ontwikkelt, moet ze eerst minstens acht weken lang twaalf uur per dag in het pikdonker staan. Zelfs de kleinste hoeveelheid licht tijdens die donkere periodes zorgt ervoor dat de plant niet tot bloei komt. Het is dus mogelijk om de kerstster opnieuw in bloei te krijgen, maar het is heel wat eenvoudiger om rond de feestdagen een nieuwe plant te kopen.