Veldboeketjes zijn een heerlijkheid om in huis te hebben. Ze brengen de natuur letterlijk tot op je woontafel. Met hun elegante maar toch nonchalante uitstraling zijn veldbloemen echte favorieten geworden onder de snijbloemen. Natuurlijk vind je in onze bloemenwinkel prachtige veldboeketjes of kan je er zelf eentje samenstellen. Maar wist je dat je ook in je tuin veldbloemen kan planten?
Bloemen voor je eigen pluktuin
- Siererwt: De siererwt is een eenjarige plant die je elk jaar weer opnieuw zult moeten zaaien. Hij ruikt echter zo lekker dat je het er helemaal voor over zult hebben. Bovendien is het zaaien van de siererwt heel eenvoudig.
- Goudsbloem: De goudsbloem of Calendula wordt op veel plaatsen gebruikt in medicijnen. Wij zien hem ook graag in een vaas staan. Hij brengt meteen kleur in huis.
- Korenbloem: Deze plant kan wel tot 60 cm hoog worden en komt van nature voor in België en Nederland. Met zijn donkerblauwe bloem staat hij prachtig in een boeket.
- Teunisbloem: De teunisbloem is niet enkel een prachtige bloem, maar hij zal ook vlinders naar je tuin lokken voor dat extra beetje sfeer. Wil je nog meer vlinders in je tuin? Lees dan snel onze tips voor een vlindervriendelijke tuin.
- Klaproos: Een klaproos of papaver is volgens sommigen het meest geliefde onkruid dat je in de tuin kan vinden. Het is dan ook een mooie bloem om in een veldboeket te verwerken.
- Vingerhoedskruid: Vingerhoedskruid is een echte honingplant die druk bezocht wordt door bijen en hommels. Wanneer je deze in je tuin plant help je dus ook de lokale imker.
Tips voor jouw veldbloemen
Het voordeel van een eigen pluktuin is dat je kan genieten van je eigen snijbloemen. De regels hiervoor is wel dat je je snijbloemen geregeld moet afknippen. Wanneer je ze laat uitbloeien, gaan de planten geen energie meer steken in het maken van nieuwe bloemen. Heb je zo veel bloemen in de tuin dat je te weinig vaasjes hebt om ze in te zetten? Geef je bloemen dan weg! Je zal er iemand heel gelukkig mee maken. Ben je de bloemen een tijd vergeten snoeien? Knip dan zeker de uitgedroogde bloemen weg. Doe dit de hele zomer lang en je kan tot oktober genieten van een mooie bloemenpracht.
Een goed gevulde border met bloeiende bloemen is natuurlijk heel mooi. Maak een apart plekje in de tuin voor je veldbloemen of vul er de gaatjes tussen je andere planten mee op. Zo komt je border minder leeg over nadat je je veldbloemen hebt geoogst.
Veldbloemen staan op hun best in een wild stukje tuin waar ze lekker hun gang kunnen gaan. Vergeet toch niet dat ook deze verwilderde plekjes een minimum aan verzorging en onderhoud nodig hebben. Snoeien en wieden blijft noodzakelijk.