De Calla luisterde vroeger naar de indrukwekkende naam: Ethiopische aronskelk. Hij komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi, waar hij groeit in moerassen. In de gebieden waar hij groeit, is het afwisselend zompig of uitgedroogd. Dat maakt dat de Calla niet alleen mooi is, maar ook sterk.
Kleuren en vormen van de Calla
Wat betreft kleur biedt de Calla volop keus. De bloem is er in wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurig. Wat het meest opvalt aan de Calla is de prachtig gestileerde kelk. Deze kelk is eigenlijk een bloemblad en groeit sereen en statig uit de stengel. Het is een soort schub die langzaam opent tot je diep in het hart kunt kijken. De echte bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich op de sensuele bloeikolf in de kelkvorm.
Verzorging
- Pak de bloemen bij de steel vast en snijd de stelen goed schuin af.
- Zet de Calla’s in een schone vaas met schoon water.
- Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe.
- Snijd tussendoor regelmatig de stelen een stukje bij en verwijder eventuele stelen die slijmerig zijn geworden.
- Zet je bloemen niet op de tocht, in de volle zon of bij een andere warmtebron.
- Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af en dat zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.
Callaboeketten
De Calla laat zich op diverse manieren stylen. Iets met een eenvoudige, strakke uitstraling? Combineer dan de Calla met Phlox groen en Solidago voor een rustig beeld. Toch liever iets uitbundiger? Stel dan een boeket samen van Calla met rode hazelaar, leeuwenbek, gladiool en Chasmanthium. Of kies voor een explosie van warme tinten en laat Calla’s samengaan met Echinacea, celosia cristata, roosmarijn, Scabiosa en hazelaar/Coryllus.
Symboliek van de Calla
De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Hij wordt gezien als bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ook ziet men de Calla als geluksbloem. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen. Zij associeerden deze bloem met feesten en plezier omdat de bloemvorm lijkt op een kelk die gebruikt werd om mee te proosten. Hoewel er inmiddels eeuwen verstreken zijn, heeft de Calla deze betekenis altijd gehouden.