Geef jij kusjes aan je kat?

Geef jij kusjes aan je kat?

De Vlaming houdt van zijn kat en laat dat graag zien. Door hen te aaien, op te pakken, ze te troosten en lief tegen te praten.

“Een grote eye opener bij eigenaars is vaak begrijpen dat deze manier van affectie tonen als onaangenaam wordt ervaren door hun kat. Katten hebben een héél gevoelige vacht met een héél arsenaal aan receptoren, waar ze informatie mee uit de omgeving halen. Hen aaien is dus voor hen vaak niet aangenaam, tenzij ze hier goed op gesocialiseerd zijn als klein kitten. Daarom bestaan er dus geen ‘valse’ katten, de eigenaars missen vaak een heel repertoire aan subtiele stress signalen alvorens de kat uithaalt.”

“Ik moet regelmatig uitleggen aan eigenaars dat katten een andere manier hebben om hun affectie te laten zien aan ons dan wij aan hen. Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons ‘kusjes’ willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen. Als je echter als kat een groot wezen tegenkomt in de natuur, dat met starende grote ogen op je afloopt, dan ga je best héél hard lopen, dat is pure bedreiging. Dit is ook de grote reden waarom mensen die niet van katten houden altijd zoveel succes hebben bij de dieren, omdat ze hun taal spreken.” aldus Anneleen Bru, gedragstherapeut voor katten.

“Hoe kunnen we dan écht aan onze kat laten zien dat we hen graag zien? Door hen niet op te pakken, minder te aaien en liefst enkel rond het hoofd en i.p.v. haar ‘mensenkusjes’ te geven, laat je gewoon zachtjes je ogen toevallen. Door op deze manier simpelweg te begrijpen dat katten dus een héél andere stijl hebben, kan je ervoor zorgen dat je kat je meer opzoekt en zich (nóg) beter bij jou voelt. Dit begint bij de verwachtingen en het gedrag van de eigenaar.

Dit is één van de vele inzichten die Anneleen in het boek 'I love happy cats' aan het licht wil brengen. “Mensen hoeven het niet blindelings te volgen maar het wel in het achterhoofd houden wanneer ze met hun kat omgaan. Al binnen een paar weken ga je zien dat je kat zich anders gaat gedragen en dat je er meer plezier aan zal beleven. Want daar draait het toch allemaal om?” lacht Anneleen, die voorzitter is van de Vereniging voor Diergedragstherapeuten. Het boek is het eerste in zijn soort: Vlaams, nuchter, grappig en vooral in een hands-on en no-nonsense stijl gebracht. Want Anneleen wikkelt er geen doekjes rond, er is nog werk aan de winkel en waarom achterblijven? Let’s do this!

Anneleen wil katteneigenaars inspireren om hun kat te benaderen op zo’n manier dat beide partijen er meer plezier aan hebben en er gelukkiger van worden. De kat voelt zich zelfzekerder en zal de eigenaar meer opzoeken. En die verstaat de kat op zijn beurt beter. Als eigenaars een goede relatie hebben met hun kat én haar goed begrijpen, dan heeft het dier minder kans om in het asiel terecht te komen omwille van bijvoorbeeld gedragsproblemen zoals agressie en sproeien. 

 

Het boek 'I love happy cats' vind je op onze dierenafdeling!

Bron: ilovehappycats.be
Tags:
Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!