Helleborus of kerstroos

De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.

Winterharde planten

Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij!

 

Tips voor jouw Helleborus

  1. Plant je kerstrozen niet dieper dan dat ze in pot stonden wanneer je ze kocht. Ze kunnen elk seizoen geplant worden, behalve in de zomer. 
  2. Let er bij het inplanten van de Helleborus op dat je ze in vruchtbare en goed doorlatende grond plant. Voeg humusrijke grond, kalk en beendermeel toe.
  3. Deze plant staat niet graag met z'n voeten in het water. Zorg er dus voor dat water steeds weg kan lopen.
  4. Wil je bijmesten? Gebruik dan organische meststoffen.
  5. Geef je Helleborus een plekje in de halfschaduw, ze verdragen niet gemakkelijk volle zon.
  6. Geef je Helleborus een plekje waar je hem goed kan zien, zo geniet je des te meer van z'n prachtige bloemen!

 

Van roodpaarse kerstrozen tot boterbloemgele varianten

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, wit met donkerder spikkels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (Helleborus niger).

Bijzondere Helleborussen

Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die laatste soort Helleborus hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen. Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals Helleborus. niger, en bladverliezende (o.a. Helleborus odorus), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren, zoals de Corsicaanse kerstroos (Helleborus argutifolius). Alle planten in de Helleborus Orientalis Groep hebben wintergroen blad. Een echt vroege vogel is de Helleborus ‘Early Purple’, een paars bloeiende plant waarbij de bloemen soms al in november verschijnen. ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen.

Bron: groen van bij ons
Tags:
Bestel nu jouw cadeaubon

Bestel nu jouw Rijmenants Cadeaubon online!