Zonnebloemen zijn hét symbool voor de zomer. Dankzij de grote bloemen en gele blaadjes is het net de stralende zon die een ieder vrolijk maakt en het zomerse gevoel meegeeft. Daarbij zijn de zonnebloemen makkelijk te kweken en leveren zij bovendien nuttige en gezonde producten als zonnebloempitten en zonnebloemolie.
De oorsprong
Oorspronkelijk komt de zonnebloem uit Amerika waarna door Spaanse zeevaarders rond 1530 de eerste zonnebloemen naar West-Europa werden gebracht. De eerste twee eeuwen werd de zonnebloem met name gebruikt als exotische sierplant in tuinen van de rijkere families. Toen de Russische tsaar Peter de Grote rond 1700 West-Europa, waaronder ook Nederland en België, bezocht raakte hij gefascineerd door deze bloem en nam hem mee naar Rusland waar men ontdekte dat de zonnebloem ook een voedingswaarde had: voedsel op basis van zonnebloemolie. Tegenwoordig worden de zonnebloemen met name in het zuiden grootschalig gekweekt speciaal voor deze olie.
Boeketrecept met de zonnebloem
De ramen staan open, je voeten wandelen nakend door het huis en in je hoofd klinkt een heerlijk deuntje. Het is zo’n dag om van te genieten. Deel jouw heerlijke humeur met de rest van het huishouden met een geel boeket. De hoofdrol, uiteraard, weggelegd voor de koningin van de zomerbloemen: de zonnebloem.
Dit heb je nodig
- Zonnebloem
- Gladiool
- Celosia
- Gerbera
- Gloriosa
Verzorging van de zonnebloem
- Snij de stelen schuin af.
- Verwijder het overtollige blad van de stelen.
- Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
- Voeg een beetje snijbloemenvoedsel toe.
- Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.
- Zet de vaas op een koele standplaats uit de buurt van de fruitschaal en niet in de volle zon.
- Houd rekening met het gewicht van de zonnebloemen. Kies daarom voor een stevige vaas.
Zonnebloemen in de tuin
Zonnebloemen zijn er in ontzettend veel soorten. Denk hierbij aan eenjarige planten, maar ook aan soorten die langer mee gaan. Ook kunnen de soorten qua lengte enorm van elkaar verschillen en tevens qua kleur. Niet alleen de welbekende gele zonnebloemen bestaan, maar er zijn ook soorten met lichtgele, citroengele, roomwitte en zelfs rode bloemen. Ondanks dat de zonnebloem erg makkelijk te kweken is – ze stellen geen hoge eisen aan de grond – worden ze toch in weinig tuinen toegepast. De reden hiervoor is dat zonnebloemen soms wel tot 3 meter hoog kan worden, wat lang niet in iedere tuin past. Daarbij kijkt u er onder door en ziet u een kale lange stengel met lelijke bladeren met bovenaan een mooie bloem. Er zijn echter ook soorten die minder lang worden en beter tot hun recht komen in de tuin. Waar ook rekening mee gehouden moet worden bij zonnebloemen is dat ze altijd naar het oosten kijken. U zult dus en plek in het westen moeten vinden in uw tuin om ze te planten anders kijkt u tegen de achterkant van de bloem aan. Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen. Zo zullen er ook meer bloemen aan groeien die wel kleiner zijn, maar vaak oogt dit mooier dan één grote lange bloem.
Zonaanbidder
De zonnebloem is een echte zonaanbidder. Wanneer de zonnebloem nog in de groeifase zit, gebeurt er iets opmerkelijks. De knoppen draaien overdag met de richting van de zon mee: van oost naar west. ’s Nachts draait de knop dan weer terug naar het oosten. Dit noemt men ook wel heliotropisme. Zodra de bloem begint te bloeien stopt dit verschijnsel en dat is dan ook de reden dat een bloeiende zonnebloem altijd naar het oosten wijst.