Het leven is al tijden erg duur. Dat wil niet zeggen dat je moet besparen op tuinieren. Het gaat om omdenken. Ons tuincentrum in Massenhoven en Wuustwezel heeft slimme tips en tricks hoe je geld kunt besparen – en tegelijkertijd lekker buiten aan de slag kunt gaan op een mooie zomerse dag. Zó sla je meteen twee vliegen in één klap. En misschien wel drie, want veel van de oplossingen en trucs die tuinieren goedkoper maken, vergroten de biodiversiteit. Met meer vrolijke vlinders, zoemende bijen en vogels als extraatje om gratis en voor niks deze zomer van te genieten!
1. Geen harde materialen maar groen en halfverharding
Stenen en tegels voor de aanleg van je terras en looppaden of als erfafscheiding zijn aan de prijs.
- Kies liever voor paden van gras, grind of split. Veel goedkoper en bovendien laten deze opties overtollig regenwater in de grond doordringen, zodat je waterplassen voorkomt.
- Gebruik oude tegels (van Marktplaats, buren of vrienden) als stapstenen waartussen je lage kruipplantjes kunt laten groeien of grind verspreidt.
- Maak een pad of klein zitplaatsje van kleurige mozaïekwerkjes met behulp van allerlei verschillende gebroken tegels.
- Met een beetje creativiteit en handigheid kun je ook van alles maken van oude pallets, lege flessen en zelfs autobanden. Van tuinmeubels tot plantenbakken.
- Plant een haag in plaats van een schutting of muur.
Een groene haag in plaats van een schutting of muur heeft nog veel meer voordelen:
- gaat langer mee
- heeft relatief weinig onderhoud nodig (op wat snoeiwerk na, maar je hoeft niet aan de slag met verf of beits)
- zorgt voor verkoeling en een betere akoestiek
- neemt overtollig regenwater op
- biedt schuil- en nestelplek aan insecten en vogels
- is ook in de winter mooi om te zien als je gaat voor een wintergroene haag (bijvoorbeeld van taxus, coniferen, Portugese laurier of vuurdoorn)
2. Vermeerder zelf je (pot)planten en struiken
Dat kun je ook doen met planten die je net in ons tuincentrum hebt gekocht. Veel kruidachtige vaste planten kun je scheuren of splitsen, om meer planten te maken. De beste tijd om dat te doen is voordat je ze uitplant. Sommige wortels kun je voorzichtig uit elkaar halen, andere moet je met een mes of spade doorsnijden. Planten die al langere tijd in je tuin of in potten op je balkon staan kun je ook splitsen of delen om er meer van te krijgen. Dat doe je het best in het voorjaar. En dan kun je ook nog heel veel planten en struiken stekken. Van potgeraniums tot vlinderstruiken. Kijk bij onze eerdere nieuwsberichten over hoe en wanneer je dat doet. Wist je dat je de lange uitlopers van (bos)aardbeitjes ook gewoon weer opnieuw kunt planten of oppotten?
3. Zaai zelf vaste planten, eenjarige bloeiers, groenten en kruiden
De zakjes zaden en zadenmengsels die je in ons tuincentrum in Massenhoven en Wuustwezel vindt zijn relatief ontzettend goedkoop. Want er zitten heel veel zaadjes in, die je over langere tijd kunt zaaien. Bovendien kun je resterende zaadjes droog, koel en donker bewaren en volgend jaar weer gebruiken. Als je (te) veel zaailingen hebt kun je ze ruilen met een andere plantenliefhebber, of gebruiken als cadeautje.
Ook de benodigdheden voor je zaaiwerk hoeven niet duur te zijn. Je kunt zelfs zaaien in lege wc-rolletjes, die je met zaailing en al in een pot of de tuin kunt planten. In plaats van speciale zaai- en stekgrond een mengsel van aarde en scherp zand gebruiken. Heb je geen kweekbak met transparant deksel? Dan doe je een transparant plastic (boterham)zakje over de bak, pot of tray met je verse zaailingen om ze goed vochtig te houden. En wist je dat je de zaden van onder andere tomaten uit de supermarkt gewoon in de grond kunt stoppen? En heel makkelijk zelf zaden kunt verzamelen?
4. Goed onderhoud
Mooie tuinmeubelen en goed tuingereedschap zijn ook aan de prijs. Als je ze goed onderhoudt, gaan ze veel langer mee. Bescherm tuinmeubelen met een hoes tegen regen en winterkou of sla ze op in de schuur of garage. Houten tuinmeubels hebben één keer in de zoveel tijd eventueel een schuur- en beitsbeurt nodig. Borstel tuingereedschap na gebruik goed af en berg en schoon en droog op. In de winter kun je het nog eens nalopen, (laten) slijpen en/of insmeren met vet of olie.
5. Maak je eigen (wormen)compost
Zelfs als je geen grote tuin, maar alleen een balkon hebt, kun je je eigen compost maken. Er zijn goed afsluitbare tonnen en bakken, waarin je niet alleen 'gewone' compost kunt maken, maar ook compost met behulp van wormen of een fermenteermethode. Geurvrij en met gezonde plantenvoeding en grondverbeteraar als resultaat. Zelfgemaakt met organische resten uit eigen keuken en/of tuin. Laat je door onze medewerkers informeren over de verschillende mogelijkheden.
6. Wees wijs met water
We gaven al eerder praktische oplossingen om je tuin- en potplanten heel droge of juist heel natte perioden door te krijgen. Iets waar we de laatste jaren helaas vaker mee te maken krijgen. Ook de prijs van schoon drinkwater stijgt alleen maar, dus vang regenwater op in een regenton, emmers en gieters.
- Hergebruik water uit de waterkoker. Dat is ideaal voor je kamer- en potplanten, want die houden lang niet allemaal van kalk.
- Geef je planten alleen water in de ochtend of avond en niet midden op de dag in de brandende zon (dan verdampt het meeste water weer meteen).
7. Wees geduldig & laat je informeren
Zeker als je net een nieuwe tuin of een heel kaal stuk grond hebt, is de verleiding groot die zo snel mogelijk helemaal vol te zetten met nieuwe beplanting. Realiseer je dat planten van een groter formaat stukken duurder zijn dan de kleinere exemplaren. Die groeien echt wel, je hebt alleen iets meer geduld nodig. Houd bij de aanschaf van nieuwe planten ook rekening met de hoogte en breedte die ze kunnen bereiken. Dan voorkom je dat je te veel planten inslaat die elkaar straks gaan verdringen.
Kijk bij het uitkiezen van planten altijd naar de soort grond en hoeveel zonlicht er op de betreffende plantplek in je tuin komt. Je kunt wel van alles kopen wat je mooi vindt, maar als je nieuwe planten en struiken na een tijd het loodje leggen, krijgen ze te veel of te weinig zon en is de grond te vochtig of te droog. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook slecht voor je portemonnee. Lees wat er op de plantenlabels staat en laat je bij twijfel informeren door onze medewerkers.
Tot slot: houd de aantrekkelijke aanbiedingen en uitverkoop van ons tuincentrum in de gaten! Zo kun je ook aardig wat geld besparen.